Företag 1

Skriv ditt motto här.

Tjänstlista

Det pampiga Sambiblioteket invigdes år 2000 och utsågs även till årets svenska bibliotek !

Lokalerna delas av kommunbiblioteket, Mitt-universitetets bibliotek och Länsbiblioteket Västernorrland.

Sambiblioteket

 

 

Länsmuseet Västernorrland, bildat 1978, är en stiftelse vars uppdrag är att förvalta stiftelsens samlingar, byggnader och markområden samt att hålla dem tillgängliga för allmänheten.

 

 

 

Landsarkivet

Upplev det fantastiska Västanåfallet på några meters avstånd, eller från hästryggen på någon islandshäst. Det är landets näst högsta vattenfall, 90 m. Ta del av Naturum som berättar om djurriket och hur människor levde i bygden förr i tiden. Eller var med om ett äventyr och testa den nya höghöjdsbanan.

Västanåfallet  Naturum

Ta en biltur till Högakustenbron och avnjut en måltid vid det fina hotellet med utsikt över bron och vattnet, Hotell Höga Kusten.

Fortsätter ni norrut kommer ni  till Skuleberget, en nationalpark som erbjuder många olika aktiviteter. Åk linbana upp till toppen eller var mer äventyrlig och klättra upp på bergväggen. Finns en lätt och en svår led. Eller gå en led till grottan. Om man vill göra en längre vandring med ryggsäck och matsäck, finns en vandringsed genom hela parken som tar dig till Slåttdals-skrevan, där vissa scener från Ronja Rövardotter spelades in. Avstånd ca 6 mil.

Hemvägen kan ni ta längs älven mot Klockestrand. Med älven på ena sidan och bergsklippor på andra, blev denna väg utsedd till Sveriges vackraste väg år 1995. I Klockestrand kör man över älven på den 'gamla' älvbron, Sandöbron, som när den byggdes under 1940-talet var en av världens största broar.

 

Högakusten

Rektangel med rundade hörn:         Boda Gård

Skriv ditt motto här.

Rektangel med rundade hörn:         Boda Gård

Ett alternativ till hotell

Sevärdheter/utflykter

På utflyktsavstånd finns havsbad, insjöbad, golfbana, museer, Höga Kusten och Ikea.

Länsmuseet

Technichus

Tecknichus

Hemsö Fästning Bakom kärnvapenskyddande pansar, insprängt i urberget i Storråberget på 40 meters djup finns Hemsö fästning. Fästningen som bemannades av 320 personer är intakt och ger en unik inblick i en av Sveriges viktigaste kustförsvarsanläggningar under Kalla Kriget. På Hemsöns norra sida finns även med sitt speciella bergrum och natursköna läge Havstoudd. Kläffsön är ett tredje bergrum i försvarssystemet spärrbataljon Hemsö och ligger på Hemsöns östra sida. Anläggningarna ligger i en storslagen och vacker natur med utsikt över Höga kusten och Ångermanälvensutlopp i Botten-havetnatur.

Rotsjö Gård Till den som är fikasugen rekommenderar vi ett besök på Rotsjö gård. Det ligger på vägen mellan Stigsjö och Åsäng, 10 km från Gården i Ultrå. Rotsjö gård är ett lantbruk med kor och getter, mejeri och cafe. Cafet har jättegott hembakat bröd och i butiken kan man köpa mycket goda egentillverkade ostar, bröd och chocklad. Väl värt ett besök.

Skuleberget

Rotsjö Gård

Technichus där barnen får delta i olika saker och se hur viss teknik fungerar.

Turistbyrån i Härnösand
Sambiblioteket i Härnösand
Härnösands Golfklubb
Härnösands havsbad Smitingen (där finns även grottor)